2010-07-30

INSIEME SPECIAL BEER - tipologija

Obstaja nešteto načinov označevanja vrste oz. tipa piva. Običajno vrsta piva pripoveduje o načinu varjenja, ne pa o razultatu samem. Zato lahko prihaja do velikih razhajanj med označevanjem vrste oz. tipa in izrazi, ki se nanašajo na okus, barvo in podobno. 

*Ale
je pivo, tipično zvarjeno iz sladnega ječmena po postopku vrhnje fermentirajočega kvasa pri temperaturi med 15 and 24 °C . Takšen kvas hitro fermentira pivo in mu daje sladek, sadni okus polnega telesa. Večina »ale« piv vsebuje hmelj, ki ustvarja grenkejši zeliščni okus, uravnoveša sladkobo in ohranja pivo.   

*Pale Ale 
označuje pivo, ki je bilo sprva varjeno iz suhega sladu, praženega na oglju. Medtem ko še zdaleč ni tako svetlo (pale) kot pils ali lager, mu vrsta sladu daje bistveno svetlejšo barvo kot angleškim porter pivom. 

*American Pale Ale (APA) 
je pivo (vsaj v svojih začetkih) varjeno po tradiciji britanskih pale ale piv. Je zlate do jantarne barve, aroma pa sadnega značaja ameriških hmeljev, poudarjeno karamelizirano sladna in sadna. 

*Belgian Abbey Ale 
 Za to vrsto je značilno, da:
je varjeno v pivovarni pod okriljem obstoječega samostana, ki pa ne dosega standardov pivovarne tipa »trapist«; 
je varjeno v komercialni pivovarni in poimenovano po obstoječi ali bivši opatiji; 
je varjeno v komercialni pivovarni, ki je odkupila pravice poimenovanja piva in varjenja tega stila od določene opatije/samostana.  

*Belgian Strong Ale 
 je stil ale piva, ki je, kot pove ime, značilen za belgijsko pivovarsko znanost. Od standardnega Strong Ale-a se razlikuje predvsem po močnejših začimbnih in sadnih notah, ter seveda po močnejši stopnji alkohola. 

*English Pale Ale 
 je za razliko od belgijskih »bratrancev« varjen z bolj trdo vodo, hkrati pa ima precej bolj zaznavne hmeljne note. Barvna lestvica zajema predvsem tone od zlate do jantarne, paleta arom in okusov pa zraven že omenjene hmeljne zajema tudi sladne, zemeljske in sadne note. 

*India Pale Ale (IPA) 
je jamberno do bakrene barve, srednje do srednje visoko alkoholni ale hmeljevega, grenkega in včasih sladnega okusa. Običajno je uvrščen v širšo kategorijo »pale ale« piv. Variti so ga pričeli v Angliji, v 18. stoletju. Prva uporaba naziva izhaja iz oglasa v časniku Liverpool Mercury 30.01.1835; pred tem in nekaj časa še po tem se je naziv nanašal na »pale ale« varjen za Indijo, poimenovan »indijski« zato, ker je hmelj med drugim tudi naravni konzervans in je torej močna hmeljnatost piva bilo nujno potrebna za to, da je pivo »zdržalo« celotno pot v Indijo, kjer so nanj nestrpno čakali angleški vojaki. 

*Irish Red Ale 
pridobiva svojo značilno rdečkasto barvo zaradi uporabe manjšega deleža praženega ječmena. Izraz »rdeči ale« oz. »rdeče pivo« se uporablja izven Irske; se pa »irish red« (irski rdeči) tipično uporablja za označevanje uporabe praženega ječmena. V ZDA pa se lahko naziv nanaša na temni »amber ale« in nekatere pivovarne varijo »rdeče pivo«, ki je karamelno obarvan lager.

 *Saison/Farmhouse Ale  
je originalno francosko poimenovanje osvežujočega, nizkoalkoholnega pale ale piva, sezonsko varjenega na farmah v Walloniji, francosko govoreči belgijski regiji (saison = sezona). Sodobna sezonska piva se varijo tudi v drugih državah, posebno v ZDA, in vsebujejo povprečno 5 do 8 % vol. alkohola, čeprav se še vedno najdejo tudi saison piva z bolj tradicionalno 3.5 % močjo. ž

*Strong Ale 
je jantarne do srednje rjave barve, srednjega do polnega telesa, s sladno sladkobo. Hmeljeva aroma je minimalna in okus varira od zanemarljive do srednje v intenzivnosti karatkerja, h kateremu lahko prispeva sadni priokus ali aroma. Tudi grenkoba mora biti minimalna a zaznavna in uravnovešena z ječmenovo ali karamelno sladkobo. Na račun vsebnosti alkohola se ta vrsta piva se pogosto deli v dve kategoriji, »strong« in »very strong« (močna in zelo močna). 

*Dubbel   
je ena klasičnih Abbey tipov, karakteristične rjave barve, varjena iz časov v 19. stoletju v trapističnem samostanu v Westmalle, Belgija. Za dubel je tipična alkoholna vsebnost med 6 in 8 % vol. Je značilno ali nefiltrirana ali dodatno fermentirajoča v steklenici. 

*Tripel   
je tradicionalno najmočnejše (alkoholno) v rangu trapističnih piv. Čeprav je bila izvirno zvarjena piva v regiji Westmalle leta 1934 blond oz. svetla, je barva običajno temnejša, celo skoraj povsem črna. Ime najverjetneje izhaja iz takratnega označevanja alkoholne moči piva: en X za 3 %, dva XX za 6 % in trije XXX za 9 %.  

*Lager   
Za lager je značilna hladna fermentacija kvasa, ki se po končani fermentaciji posede na dno, ki traja bistveno dlje kot fermentacija ale-a. V Nemčiji se izraz »lager« nanaša na skladiščenje piva na nizkih temperaturah in ne nujno na fermentacijo na dnu. Na Češkem iz istega razloga zasledimo tudi izraz »ležak«. 

*Pale Lager 
je najbolj konzumirana in komercialna vrsta piva na svetu. Je zelo svetle do zlate barve s poudarjenim telesom in plemenito hmeljevo grenkobo. Izvirna metoda počasi delujočega kvasa ki fermentira med skladiščenjem na nizkih temperaturah, se uporablja še dandanes. 

*Dark Lager   
je tipično od jantarne do temne rdečkasto-rjave barve, značilno mehkega sladnega okusa. Najbolj znani dark lager je nemški »dunkel«, tradicionalno varjen na bavarskem podeželju.

*American Lager 
je vrsta pale (svetlega) lager piva, tradicionalno varjenega in konzumiranega v Severni Ameriki. V bistvu izhaja iz češkega Pilsner piva, vendar se razlikuje poveliko svetlejši barvi in telesom ter pogosto dodanim rižem ali koruzo.  

*Pils (tudi Pilsener, Pils)  
Do sredine 1840 je bila večina češke pive temna, motna in - varjena po metodi gornje fermentacije - zelo nestalnega okusa in kvalitete. Takrat so pričeli variti pivo po bavarski metodi »lager« in uporabljati kvas, ki fermentira na dnu. Ustvarili so novo vrsto pale lager piva, poimenovanega po svojem rojstnemu kraju Pilsen (Plzen).




Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar